fbpx

LOADING

About Ewa Cwikla

Ewa Cwikla (1961) is Poolse van geboorte, maar woont en werkt al decennia lang in Nederland. Haar eerste ervaringen met fotografie gaat terug naar Polen toen ze 15 jaar oud was. Thuis vond ze een oude Zenith camera waarmee ze op de naschoolse fotoclub van haar middelbare school naar hartenlust experimenteerde en langzaam maar zeker al een eigen kijk op fotografie ontwikkelde.

In de vroege jaren 80 – ze is dan begin 20 – verhuist Ewa van Polen naar Nederland, waar ze aan het werk gaat bij een fotograaf in Schagen. In 1985 maakt ze van de mogelijkheid gebruik om – na 3 slapeloze nachten – zowel de studio als de fotospeciaalzaak over te nemen van haar werkgever. Ewa ontwikkelt zich als onderscheidende fotograaf, maar de detailhandel stokt. Reden voor haar om in 2015 haar fotospeciaalzaak te verkopen en vanaf dat moment de volledige focus op fotografie te leggen. Ze richt aan huis een volledige fotostudio in en vult haar dagen vanaf dat moment met opdrachten, workshops en het maken van vrij werk. Nu – ruim 4 jaar later – maakt Ewa als fine-art fotografe vooral vrij werk op een geheel eigen wijze, in een geheel eigen ‘sfeer’.

NOSTALGISCH LICHT
Een van de typische stijlkenmerken van Ewa’s werk, is het nostalgische, bijna Rembrandtiaanse licht. Ewa is steeds op zoek naar deze nostalgie omdat – zoals ze zelf zegt – ‘deze nostalgische sfeer mij een bepaalde mate van rust geeft in deze steeds sneller en hectischer wordende wereld. Ik hoop dat dit hetzelfde effect heeft op degene die naar mijn beelden kijkt’. Vandaag de dag is ook de nabewerking van een beeld een belangrijk onderdeel van ‘de eigen signatuur’. Dit is er de reden van dat Ewa haar eigen filters ontwikkelt in Photoshop. In de constante drang zichzelf te ontwikkelen – zonder daarbij verstrikt te raken in een strikt afgebakende stijl – zet Ewa haar ziel en zintuigen open om te worden geïnspireerd. Een oude film of schilderij… het kan zomaar lichtjes doen gaan branden die dan vertaald worden naar een beeld met Ewa signatuur.

+31 (0)6 22 80 89 55